Kymmenen vuotta sitten saimme Robben Pikku Puutarhalla idean. Olisiko mahdollista viljellä älykkäämmin, tehokkaammin ja ympäristötietoisemmin kuin tavallisessa kasvihuoneessa? Robben isoisä luonnosti piirroksen viljelyhallista ilman läpinäkyvää kattoa, jossa kaikki valaistus olisi keinotekoista. Halli ei vaatisi valtavia aurinkoisia tasankoja, eikä siihen tarvitsisi tuoda yhtä paljon lämpöä. Mutta kesti yhdeksän vuotta ennen kuin suunnitelmamme mahdollistava tekniikka oli riittävän kehittynyttä, ja pystyimme toteuttamaan visiomme.

Vuonna 2015 rakensimme uuden koeviljelyhallimme, jossa kasvit lisäksi sijaitsevat kerroksissa, jotta valo, lämpö ja ennen kaikkea neliömetrit voidaan hyödyntää mahdollisimman tehokkaasti. Tämä oli lievästi sanottuna jännittävää, sillä kerrosviljelyn pioneereina jouduimme arvaamaan tiemme parhaimpiin ratkaisuihin. Tulisiko suunnitelmamme toimimaan? Oliko meillä oikeat lamput? Oikeat kastelujärjestelmät?

Kun keväällä 2016 pystyimme keräämään ensimmäiset taimet uudessa hallissa osoittautuikin, että olimme tehneet useita hyviä päätöksiä. Uusi viljelyjärjestelmä säästi niin paljon energiaa, että pystyimme hyödyntämään ylijäämän muissa kasvihuoneissamme. Lisäksi tapahtui jotain aivan odottamatonta. Sekä tuotteidemme maku että laatu parani! Taimista tuli tiiviimpiä, lehtimassa kasvoi, ja maku voimistui. Rohkeus kannattaa!